top of page
slider triangle copy_edited_edited.png
Search

Ben jij kleurenblind?Gisteren zag ik een filmpje op Twitter dat me deed huilen. Een meisje, ik schat een jaar of negen, kan niet stoppen met snikken en zegt aan haar papa 'I could die because of the color of my skin'.

Hoeveel mooier zou het zijn als ze morgen stralend de toekomst tegemoet ziet zoals dit meisje? Omdat haar talent gezien wordt. Omdat andere mensen, leiders, overheden, leerkrachten het ontwikkelen. Omdat ze helemaal zichzelf mag zijn, deel van een samenleving waarin ze aanvaard wordt om wie zij is, in al haar facetten.

Niemand is alleen maar zijn of haar huidskleur. Niemand is alleen maar zijn of haar gender. Een identiteit heeft veel lagen. Talent is kleurenblind. Om divers talent te ontwikkelen, is inclusief leiderschap nodig. Dat gaat over gedrag. Dat van jezelf en dat van anderen. 

Hoe kan jij vanaf nu het verschil maken? 1. We hebben allemaal blinde vlekken en maken allemaal fouten. Erken dat en denk na over je eigen vooroordelen, benoem ze en buig ze om naar nieuwsgierigheid, praat met ‘de andere’. Of het nu gaat over ras, gender, religie, afkomst, leeftijd ... il faut de tout pour faire un monde. 2. Spreek collega’s, vrienden, familie aan op hun niet-inclusieve gedrag. Elke dag. Vraag waarom ze uitspraken doen, waar ze hun vooroordeel op baseren, of ze al ooit gepraat hebben met de mensen over wie het gaat. 3. Een inclusieve leider is iemand die ervoor zorgt dat diversiteit werkt. Stap 1 is daarbij altijd erkennen dat je niet inclusief bent. Dat is alleen een schande als je het niet wil zien. Kijk gewoon naar de cijfers in je organisatie. Wat vertellen ze? Als er teveel dezelfde mensen rond lopen, is dat een teken aan de wand.  4. Jij bent niet de norm. Zodra je dat beseft, ligt de weg naar meer inclusie open. Veronderstel niet maar luister. Naar de remmen in je organisatie voor mensen die niet behoren tot de dominante groep. Stap voor stap. Ik help je graag op weg met talks, workshops, strategy journeys.

Laat je me weten hoe het gaat in jouw gezin, in jouw organisatie, in jouw straat, in jouw team, op jouw school? Ik deel graag alle initiatieven voor verandering op de weg naar meer inclusie. 


Elke Jeurissen

51 views0 comments

Comentários


bottom of page