#TimeOUT#Zomerblog#20jaarondernemerschap nummer drie.
Dat begint goed. Het plan om elke dag een zomerblog te schrijven in juli is na dag 2 al onderbroken. Dertien uur deden we er zaterdag over, om de heerlijke geur van #pijnbomen op te snuiven in Biscarosse, dichtbij de Atlantische oceaan in Frankrijk.
Onderweg las ik één van de bijzondere verhalen in het #boek #TheOverstory van Richard Powers. In elk leven dat hij zo glansrijk weergeeft, spelen #bomen een hoofdrol. Je wordt er blij van. Eentje gaat over 'Plant-Patty', een meisje dat op school wordt gepest omdat ze een ongezonde fascinatie heeft voor planten. Zo zien anderen dat, zij is gewoon heel nieuwsgierig.
Haar werk als professor biologie is grensverleggend. Ze toont aan dat bomen communiceren met elkaar via aerosolen (waar hebben we dat woord nog gehoord?). Om elkaar te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze groeien en bloeien letterlijk als groep, en niet als individuele plant. Als de wortels van bepaalde bomen elkaar onder de grond tegen komen, vergroeien ze tot één ecosysteem dat voor elkaar zorgt. Bomen, het zijn net #mensen.
Na haar eerste academische publicatie, wordt ze geridiculeerd door andere, jaloerse, wetenschappers. Twintig jaar later, bouwen gefascineerde jong academisch talenten verder op haar theses. Soms zie je verbanden die anderen nog niet zien. Een vraagstuk dat je wil oplossen. Een opportuniteit die je ziet. Dat is geen helderziendheid, het begint met heel nieuwsgierig zijn. Koppig gaan voor jouw idee. Hard werken, als anderen het al opgegeven hebben. Eerst zien, en dan vooral doen. Het typeert #wetenschappers en heel veel #ondernemers. Ik werd ook wel eens koppig genoemd
Een idee zonder een plan blijft slechts een droom, zei Antoine de Saint-Exupéry al. Je weet wel, de auteur van het prachtige Le Petit Prince, nog een #boekentip voor de zomer.
Het gigantische dennenbos in de Landes waar we met ons hele gezin deze week genieten van elkaar, is 200 jaar geleden aangelegd door de mens. In de Middeleeuwen groeiden er al vele bomen in dit gebied. Omdat het klimaat veranderde, en het steeds kouder werd, werd het bos grotendeels gekapt, om zo bijvoorbeeld de voorraad haardhout aan te vullen. Het gebied werd moerassig en onbruikbaar voor landbouw. Napoleon liet er vanuit een economische reflex zeedennen planten.
Een idee, een plan, een concreet resultaat. Herstellen wat we kapot maken in de #natuur. Misschien moeten we daar 200 jaar later wat meer werk van maken?
Geniet van de zomer en de bomen. Dat ga ik ook doen, op de fiets vandaag.
Met de #zomerplaat 'A bicyclette' van Yves Montand als soundtrack https://lnkd.in/dfcEEEJ Wat is jouw favoriete Franse chanson?
Elke Jeurissen
5 juli 2021
תגובות