top of page
slider triangle copy_edited_edited.png
Search

Praat over verschillen, om te ontdekken wat je verbindtBen jij een inclusieve leider? Dan zorg jij ervoor dat iedereen in jouw team zich thuis voelt, aan bod komt, zijn of haar talent kan ontwikkelen. 

Inclusie gaat over gedrag. Een inclusieve leider kan een manager zijn maar net zo goed de trainer van de lokale voetbalploeg. Een leerkracht die ook het kind dat geen eigen computer heeft over de eindmeet trekt volgend schooljaar. Of het meisje op de speelplaats dat de nieuwe jongen uit Afghanistan mee betrekt in het spel zodat hij zit welkom voelt.

David Lowyck, Algemeen Directeur van Minor Ndako, centrum voor minderjarige vluchtelingen, is zo'n leider. Minor-Ndako biedt aangepaste zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun context in een problematische situatie. Ze richten zich tot kinderen uit alle windstreken en in het bijzonder tot de meest kwetsbare. Voor mijn videoreeks Inclusie Leaders Connect ging ik onlangs in gesprek met David. Wat drijft hem? Hoe laat hij de enorme diversiteit aan kinderen en jongeren samenleven? En wat kunnen we leren van de jongeren die hij verwelkomt, huisvest en doet groeien?


Ontdek hier het volledige video-interview.


Inzicht 1 - We laten jongeren actief in dialoog gaan met elkaar over verschillen, om te ontdekken wat ze gemeen hebben. Een nieuwsgierige en milde houding is nodig om echt verbinding te maken. 

Doe jij dat ook met je medewerkers? Het gesprek aangaan over hoe mensen van diverse leeftijden, culturen, achtergronden anders tegen dingen aankijken? Veronderstel niet dat je weet hoe de ander denkt, maar ga in gesprek. Over feestdagen, voeding in de kantine, de manier waarop je communiceert. Zo vermijd je veel misverstanden.

Inzicht 2 - Jongeren die na veel omzwervingen hier terecht komen hebben enorm veel veerkracht en willen vooruit. Dat is precies wat werkgevers vandaag zoeken. Ze hebben wel leertijd nodig.

Kijk jij vooral naar attitude of laat je je enkel leiden door referenties, ervaring en netwerk? Dan zal je sommige talenten missen. Recruteer je bewust mensen die anders zijn dan de meerderheid in je organisatie? Ken je het echte potentieel van je mensen? Ken je hun ambitie? Als het carrièreverloop anders is bij mannen en vrouwen in je organisatie, is dat een teken aan de wand. Kijk eens waar de remmen en versnellingen zitten in je organisatiecultuur. Via mijn D&I Scan krijg je er snel zicht op.

Fijne middag,

Elke Jeurissen

0476/505454

welcome@elkejeurissen.com

P.S. Bij Minor Ndako zijn veel helpende handen nodig, van vrijwilligers tot speelkameraadjes tot pleegouders. Als je wil helpen ga naar ttps://minor-ndako.be

35 views0 comments

Comentarios


bottom of page