Inzetten op vrouwelijk talent komt je bedrijf ten goede

 © Arvesta

Arvesta, de Belgische organisatie die actief is in de land- en tuinbouwsector, kiest resoluut voor vrouwelijk talent. Maar hoe pakken ze dit aan? Door straffe vrouwelijke collega’s te versterken in het Fierce Ladies-netwerk.

Arvesta - Jobat

Inzetten op vrouwelijk talent betekent inzetten op duurzaamheid binnen je bedrijf. Als diversiteit en inclusie deel uitmaken van je bedrijfscultuur, ligt het financiële resultaat van je onderneming doorgaans tot 21 procent hoger. “Meer diversiteit zou eigenlijk een strategische doelstelling moeten zijn binnen elk bedrijf”, zegt Elke Jeurissen, de oprichter van het Fierce Ladies-netwerk. “Daarom wil ik met Fierce Ladies vrouwen met ambitie motiveren en inspireren om volop hun vrouwelijk talent te ontwikkelen.”

Elke Jeurissen doet dat onder andere met netwerkevents, trainingen en behind the scenes bezoeken in bedrijven. “Zelfstandigen kunnen bij mij terecht, maar ik zie het nog groter en richt me dus ook op corporate managers, bedrijven, de academische wereld en de non-profit”, legt Elke uit. “Ik merk dat veel bedrijven willen inzetten op meer diversiteit, maar vaak niet weten hoe ze daaraan moeten beginnen.”

Vrouwen in de landbouw? Een no-brainer bij Arvesta

De landbouwexpert Arvesta nam alvast het voortouw en schreef een aantal van de vrouwelijke collega’s in voor het Fierce Ladies-programma. Louise Lecomte, aankoper grondstoffen voor de afdeling animal nutrition en haar collega Esther Monard, product director voor de afdeling zaden, vertellen hier hun verhaal. De landbouwsector is vaak nog een mannenwereld, maar de twee dames bewijzen dat ook vrouwen hier perfect hun mannetje kunnen staan.

“Ik vind het heel mooi dat Arvesta deze stap zet en zo vrouwen meer kansen geeft”, zegt Louise, die er al bijna zeven jaar werkt. Bij Arvesta zit de juiste persoon op de juiste plaats, ongeacht hun gender en dat is voor Louise en Esther heel erg belangrijk. “Ik zit niet in deze functie omdat ik een vrouw ben, maar wel omdat ik goed ben in wat ik doe en dat blijft voor mij het belangrijkste.”

Nieuw management

Diversiteit zit wel of niet in het DNA van je bedrijfscultuur. Wanneer wordt een verandering pas echt merkbaar? “Als minstens 30 procent van het managementteam bestaat uit de minority group. En dat geldt in beide richtingen”, legt Elke van Fierce Ladies uit. Dat ervaart ook Louise. “De verandering wordt pas écht voelbaar als er van bovenaf duidelijk wordt gemaakt dat je even veel kansen krijgt.”

Niet alleen zelfstandigen kunnen dus bijleren, ook bedrijven hebben er baat bij. “Een ondernemer is voor mij meer dan alleen een zelfstandige”, zegt Esther. “Volgens mij kun je evengoed in een bedrijf een ondernemende rol opnemen. Omdat de aanpak zo gelijkaardig is, blijf je ongeacht de sector waar je vandaan komt dus van elkaar leren.”

Women empowerement

Vrouwen versterken: dat is het doel van het Fierce Ladies-netwerk. Door vrouwen van alle achtergronden uit diverse sectoren bijeen te brengen die samen hun expertise uitwisselen. “Eigenlijk leer je soms meer uit het netwerken dan uit een opleiding”, geeft Esther toe. “Juist omdat die interactie er is. Het is ook een boost omdat je in een veilige context kunt werken aan bepaalde skills die je dan op de werkvloer kunt toepassen.”

Louise geeft ook toe een echte boost te krijgen van het netwerk: “Ik krijg enorm veel kracht van de verhalen van andere vrouwen. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde vrouwen en ik denk dat je die passie nodig hebt als je energie wilt blijven putten uit je job.”

Tips & tricks van Elke om in het oog te springen

  1. Durf luider te zijn
    Durf uit te pakken met je eigen prestaties. Wees trots op jezelf en deel je verhalen met je netwerk.

  2. Versterk andere vrouwen
    Vind je dat je vrouwelijke collega een goed idee heeft? Laat van je horen op een vergadering en versterk elkaar.

  3. Deel powerstories
    Deel je eigen verhalen, maar aarzel niet om vrouwen die je inspireren te versterken door ook hun verhalen te delen op social media.